Ahad, 20 Mac 2011

Cucur Udang Sedap..

This is my eldest son favret..dia memang suka makan cucur udang tak kira siang ke malam ke..Tu yang stok udang memang sentiasa ada kat dalam fridge.



Here we go..

Bahan-bahan

10 - 15 udang ekor (normally akan belah 2)
1 1/2 gelas tepung
1 biji cili merah besar (dikisar)
2 sudu bawang merah (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci kunyit (dikisar)
1/2 sudu teh baking powder
garam secukup rasa
Telur (optional) (pecahkan telur stir dalam mangkuk-ambik 2 sudu)

Cara Membuatnya:

1. Campur suma bahan kat atas, gaul sehingga sebati.
2. Selalunya akan rendam udang dengan air kan, sebab udang letak dalam fridge. Air tu jangan buang bancuh bersama bahan-bahan tadi. Pastikan bancuhan tidak terlalu cair.
3. Sedia untuk digoreng.

Selamat Mencuba, pasti sodap..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan