Selasa, 27 November 2012

Apa? Susu dah merudum?


Susu dah mula merudum, ini la situasi yang bf mommy akan takuti..Yup ia berlaku pada saya jugak. About a month ago, kalau perah hanya dapat 1-2oz je skali perah. Maybe disebabkan kesibukan kerja masa mengepam sedikit lari. Marissa pun dah 8 bulan, kadang2 dia tak nak direct feeding. Kalau direct feeding pun memang ngeri sebab dia dah ada 2 batang gigi bawah. Pandai dah gigit si demok ni..sakit mama taw.

Ingatkan nak teruskan amik herb, before this ada entry pasal fenugreek. Tak brape nak serasi. Baru ni beli jugak alfalfa, pun sama kesannya tak brapa nak nampak. Yang pasti eczema plak jadi ok. Hmmm baguskan. Tapi milk production tak banyak jugak. Ngadu kat my ofismate ni, kita org ni memang "pemerah susu tegar"…hahaha. So dia suggest blikan satu pil kat farmasi, pil ni motilium namanya. Masa beli kat farmasi tu katanya ni untuk nausea. Just amik satu tablet 3 kali sehari. Kita beli dua bar, setiap satu bar ada sepuluh biji. Kita cuba dulu la kan.

Hasilnya lepas satu minggu boleh dapat balik milk production skali perah dapat la 4-5oz. Syukur..nak continue sampai habis, then akan stop ambik pil ni. To ibu-ibu kat luar sana janga lupa banyak-banyak berdoa ok, Supaya dapat banyak susu. One more thing, make sure buat jugak power pumping at least skali sehari.

Rabu, 3 Oktober 2012

Aku disabotaj...

Nak jadikan crita semalam aku mengemas tray kertas recycle kat tempat aku. Suma nak buang sebab nak kena pindah ofis baru. Lepas tu nampak satu cheque yang kita dok carik sejak bulan 8 aritu. Aku tau sapa yang collect cheque tu. Sebab masa tu aku cuti raya dua minggu. Then aku tanya finance dia siap tunjuk aku orang tu dah collect siap ada sign dia sekali. Tapi bila aku tanya orang tu dia kata dia dah courier. Sekali boleh plak ada kat tray aku. Vendor tu dah bising-bising dah tak dapat cheque. Perlu ke aku bersemuka ngan orang itu? Atau diamkan je sebab aku dah suruh finance re-issue cheque? Aku diremove fren dari FB sejak awal tahun ari tu. Padahal tak tau ape pon..kalau aku tanya sure perang dingin lagi. Dok satu ofis perang dingin aku tak sanggup. Sebab keja satu department dan ngadap dia hari-hari. Ye ker aku ni disabotaj?

Isnin, 24 September 2012

Fuhh..Bila anak demam mak nye pun demam jugak!

Minggu lepas abang ngah dengan baby Marissa demam, maknye pun demam jugak. Hari Khamis baby asyik nangis tido pun tak puas. Kejap-kejap bangun, maknye plak memang dah flu sebelum tu. Tak leh tido memang lagi teruk la jadinya. Kepala pening sangat, akhirnya kita amik MC. 

Marissa meragam sebab dia first time demam, sekarang dah 6 bulan lebih. Pagi Jumaat tu pegi klinik, jengah klinik je anak-anak ni ok la pas tu. Alhamdulillah tak de dah tido-tido ayam. Cumanya lepas je demam tu Marissa agak cengeng sikit. Sikit-sikit nak menangis terjerit. Mak kata sebab dia nak pandai..sebab tu demam. Owh Marissa baru je pandai meniarap dengan sendirinya. Tapi tak leh lagi telentang balik. Then apa yang kita perasan dia memang tak suka meniarap. Dan dia buat sendiri tanpa disuruh..ekot mood dia la tu. Sekarang berat Marissa masa 6 bulan ari tu dah cecah 8kg. Mungkin sebab tu pergerakan dia agak lambat kot, sebab badan berat.

Harap lepas ni takde la berabuk sangat diari online ni. Azam kita nak tetap mencoret..walaupun sedikit.

Isnin, 23 Julai 2012

Resepi: Kek Lumut

Sarawak memang terkenal dengan kek lapis nye..kalo dulu time raya masa kecik-kecik mak akan masak kek kukus je. Takde nye kek lapis, cos masa tu tak mampu nak pakai oven elektrik cam sekarang ni. Ada pun oven yang guna dapur gas tu. Jenis yang bulat, terkenang plak nostalgia lama. Tapi masa tu raya sungguh meriah.  Sekarang kurang meriah mungkin sebab kita ni dah dewasa kot. Hari ni kita share kat suma one of my favrit kek kukus. 

     KEK LUMUT

     BHN2 NYA:   
                                                                                                             
     16OZ MENTEGA
     2 GLS GULA
     10 BIJI TELUR
     2 GELAS TEPUNG
     1 BUNGKUS KECIL HORLICK
     1 TIN KECIL SUSU MANIS
     1 BOTOL PERASA PANDAN PASTE
     SEDIKIT ESEN VANILLA

     CARA MEMBUATNYA:

1.        PUKUL GULA DAN MENTEGA SAMPAI KEMBANG.
2.        MASUKKAN TELUR SATU PERSATU, DAN PUKUL HIGGA SEBATI.
3.        MASUKKAN SUSU MANIS, TEPUNG, HORLICKS DAN GAUL SEBATI.
4.        MASUKKAN PANDAN PASTE DAN SEDIKIT ESEN VANILLA.
5.        KUKUS SELAMA 3 – 4 JAM.

Ringkas dan mudah je kan, apa lagi jangan lupa mencuba. Kalau nak cuba dulu, boleh la wat setengah adunan. Maksudnya bahan2 suma anda bahagi la dua. Weekend ni nanti nak buat kek lumut ni, nanti saya uploadkan photo ye..

Ingin bertukar-tukar resepi dengan saya sila email itadha@yahoo.com. Bila dah cuba nanti, jangan lupa komen tau.

Khamis, 19 Julai 2012

Masalah Penyusuan Pt 1: SUSU TAKDE

"Susu saya tak keluar lepas bersalin, macam mana nak buat?"

Ramai dikalangan ibu-ibu muda yang bertanya perihal ini dalam satu kumpulan FB macam mana dah hari ke 3 susu badan tak mau keluar. Untuk menangani hal ini sebaiknya ibu membuat rangsangan secara semulajadi. Suruh bayi anda menghisap, hisapan dari bayi anda secara kerap akan membolehkan susu keluar dengan lancar. Ada yang beranggapan susu tak keluar langsung, tapi sebenarnya susu mungkin ada tapi dalam kuantiti yang sedikit. Tak perlu risau bayi anda dapat cukup bekalan kerana saiz perut bayi baru lahir sangat kecil. Sebab itulah bayi minum dengan kerap. Feed baby on demand, suakan je selagi dia nak. Dan bayi menangis bukan sebab lapar semata-mata.

Rajin-rajin la menuam breast dengan tuala suam tuk melancarkan pengeluaran susu. Cuba picit sedikit dan pastikan ada susu yang keluar dari puting anda. Mengurut secara perlahan juga boleh dilakukan. Selamat mencuba, jangan putus asa ye.

Enjoy breastfeeding!

Rabu, 4 Julai 2012

Let Down Reflex while pumping

Setelah 4 bulan fully breastfeed lil Marissa baru faham dan mengalami sendiri let down reflex ni.
Ini berlaku bila baby mula menghisap/semasa kita mengepam rangsangan urat/saraf ini akan menghantar mesej ke otak. Sejenis hormon yang diberi nama oksitoxin akan dikeluarkan. Ia akan menyebabkan sel-sel otot kecil di sekeliling kelenjar susu anda memerah susu keluar dari kelenjar dan ke duktus susu Pada ibu akan terasa sedikit sakit seperti tertucuk pin. Ini juga boleh berlaku sekiranya kita teringat kat baby. Susu akan mengalir tanpa disedari.

Ini membantu memastikan payudara anda mendapat saliran yang baik dan bayi anda dengan mudah mendapat susu.Semasa mengepam kalau ada let down reflex ni sangat la happy cos tak lama la sesi mengepam susu kua banyak dan dengan lajunya kejap je dah dpt 4oz.

Last week start ganti puasa, perasan susu mula merudum. Bila hanya dapat 3oz semasa mengepam, paling banyak pun 4oz. Sekarang Marissa dah mula minum 3oz dan kerap. Takut plak tak sampai 6 bulan. Semalam dan hari ni try tak puasa. Alhamdulillah pg tadi dapat 2oz, sebelum tu dah bagi Marissa direct feeding. Dan tadi kol 12pm boleh dapat 8oz. Ok la kalau tak dah mula risau takut milk supply tak mencukupi.


Antara tips kalau menyusu time puasa, kena minum banyak air. Dah cuba rasa perut cam kembung nak muntah pun ada. Adoii cam mana la mommy2 lain boleh buat ye. Then kerap ke toilet la plak. Still makan fenugreek tu. Hope boleh buat stok banyak2 sebelum bulan ramadhan ni.

Suplemen Semasa Mengandung

Hari ni kita nak crita sikit pasal suplemen yang perlu diambil semasa mengandung. Kadang-kadang ada ibu mengandung yang dibekalkan vitamin-vitamin tertentu sesuai untuk keperluan ibu dan bayi. 

Folic Acid 

- Seeloknya diambil semasa 1st trimester (3 bulan pertama) or semasa kita plan nak mengandung.
- Untuk mencegah risiko kecacatan neural tube seperti "spina bifida" pada baby. Di awal kehamilan (12 minggu pertama) otak dan sistem saraf bayi terbentuk dan berkembang dengan pesatnya.
- Ibu mengandung atau plan untuk mengandung hendaklah mengambil 400 mikrogram (mcg)/ 0.4 miligram asid folik.
- Sumber juga boleh didapati daripada sayur-sayuran (bayam, asparagus, brokoli), buah-buahan (oren, jagung), oat dan byk lagi.

Zat Besi (Iron)

- Membantu ibu dan bayi dalam kandungan untuk darah membawa oksigen, untuk mengelakkan anemia dikalangan ibu mengandung.
- Sumber boleh didapati daripada daging, hati, oat, kekacang dan telur.
- Hendaklah mengambil 27-30 miligram sehari

Kalsium
- Membantu pembentukan tulang, gigi dan peredaran darah ke jantung.
- Sumber produk tenusu.
- Kalsium daripada ibu mengandung akan diambil oleh bayi untuk tumbesaran, menyebabkan kekurangan kalsium pada si ibu.
-  Hendaklah mengambil 1000 miligram sehari

Multivitamin

- Selalunya ibu mengandung dibekalkan dengan obimin, seperti biasa fungsi suplemen ialah untuk melengkap nutrisi si ibu.
- Pengambilan suplemen diteruskan selepas ibu bersalin, ini disebabkan ibu akan menyusukan bayi dan bayi akan dapat nutrien daripada susu tersebut.


PS: Adalah lebih baik meminta pendapat doktor sekiranya ingin mengambil sebarang vitamin yang tidak dibekalkan oleh klinik mengandung. Elakkan mengambil vitamin A berlebihan, ia boleh mengakibatkan kecacatan pada bayi.

Khamis, 28 Jun 2012

My lil girl..

Hehehe lil chubby girl yang nak usahakan at least exclusive bf sampai umor 6bln..InsyaAllah..Marissa Nur Iman @ 3mths 20 days weight 6.5kg..


Suplemen untuk menambah susu ibu..

Waktu 1st visit ke PPUM masa minggu ke 7 umur Marissa hari tu, beratnya 4.58kg, lahir dengan berat 2.79kg. Masa visit tu ada la check menyeluruh perkembangan baby termasuk diberikan suntikan. Tapi 2nd visit kat KIDSS clinic hanya diberikan suntikan semata-mata. Sekarang ni kita orang berkira-kira nak bawak dia ke KKIA, sebab takde buku dan nak tau jugak perkembangan dia setiap bulan. Hari Ahad lepas bawak Marissa ke klinik keluarga yang dekat rumah tu its a private clinic. Berat Marissa sekarang 6.5kg (3 bulan 20 hari), tripple from her birth weight. Alhamdulillah berkat susu ibu la kan.

Alrite tu selingan je, crita kita pada hari ini ialah mengenai suplemen untuk menambah susu ibu. Dah wat research dan google di sana sini, banyak jugak dapat info dari kengkawan yang punye baby. Sekadar mencuba sebabkan Marissa punye serving dah bertambah kalau dulu 2oz dah cukup, start umur dia 3 bulan ari tu per serving 3oz, tu pun kadang dia lapar lagi. Ibarat sekarang ni kais pagi makan petang la plak. Disebabkan itu mengambil langkah nak boost kan milk supply. Kita amik "fenugreek" katanya yang ni dalam bahasa melayu ialah halba. Kita beli yang GNC punye harga pada masa tu RM68.90 untuk 100 kapsul. Cara makan amik 2 biji masa perut lapar. Kalau memang takde susu langsung bleh amik 4 biji ni yang kakak salesgirl tu cakap. Its a herb, bukan pil-pil yang biasa di jual kat farmasi tu. Pernah terbaca yang pil-pil tu ada side efek and memang tak berani pun nak try. Outlet GNC ni yang kita tau ada kat KLCC and Midvalley. Aritu gi kat KLCC je sebab memang keja kat situ.


Alkisahnya biras yang anaknya umur 6 bulan pun amik fenugreek ni tapi dari doktor kat hospital Pantai.Caj untuk botol kecik tu RM160, tak tau la banyak mana kat dalam. Disebabkan dia kesian kat baby dia yang hanya menyusu 2 minggu je. Tapi baby tu dah tak nak lak minum susu ibu. Sebab dah terbiasa minum susu formula.

Sekarang ni dah 2 minggu ambik, tak nampak sangat kesan dia. Mungkin disebabkan sekarang dah bz sikit dan jadual mengepam sedikit lari. Pagi bleh dapat dalam 4oz, tengah hari 6-7oz dan petang pun sama. Sekarang ni ingat sebelum tido pun nak pam jugak. Still taking that suplemen kalau dah habis nanti boleh try yang lain kot. Then satu lagi sekarang ni memaksa diri untuk minum sebanyak mungkin.

PS: Doktor yang kita orang jumpa tu cakap bagi susu ibu on demand.Keja nye nak menyumbat susu je kat Marissa. Doktor kata tak pe lagipun baby sihat then perkembangan sesuai dengan usia nya.

To All Mommy: Happy Breastfeeding ya!

Khamis, 14 Jun 2012

Tips Memulakan Sesi Memerah Susu (Expressed Milk Session)

Lama dah tak wat entry kan..hehehe. Lepas post pasal breastpump ni ramai ibu-ibu datang menjenguk so pattern visitor sangat menggalakkan, kita akan sambung plak dengan sesi perah memerah ni. Hari ni kita cerita mengenai tips tuk memulakan sesi memerah susu. Tips ni berdasarkan pengalaman sendiri dan sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan mahupun yang kecewa kerana tak dapat pam susu dengan banyak.

Tips Memulakan Sesi Perahan

1. Sediakan suma peralatan memerah, maybe guna kaedah marmet, manual pam, atau pam elektrik.

2. Duduk bertenang dan berada dalam keadaan selesa.

3. Sekiranya breast bengkak roll kan dengan tuala suam. Celup tuala dalam air suam perah sedikit then amik tuala tekap sambil tekan-tekan kat bahagian breast.

4. Mulakan sesi perahan, sekiranya menggunakan pam, pastikan puting terletak betul-betul ditengah corong pam. Ini adalah untuk memudahkan suction/sedutan dan mengelakkan dari puting luka dan cedera.

5. Sekiranya puting agak besar boleh remove breastshield, terpulang dan ikut kesesuaian mommy. Saya ada dua pam manual anakku dan autumnz marvel single. Saya hanya guna breastshield yang anakku tuk kedua-dua pam sebab breastshield tu lembut.

6. Jangan putus asa sekiranya hasil perahan tidak sebanyak orang lain. Buat jadual mengepam 3-4jam sekali.

Perlu diingatkan:

Bagi yang masih berpantang bagi direct feeding sebanyak mungkin. Ini boleh merangsang pengeluaran susu secara semulajadi. Pastikan breast dikosongkan selepas baby menyusu. Jangan dibiarkan breast membengkak. Sekiranya masa breast tengah bengkak elok di pam dahulu sebelum bagi direct feeding, supaya baby tak tersedak susu kerana pengaliran susu sangat laju.


Rabu, 16 Mei 2012

Tips nak dapatkan baby..

Tips untuk dapatkan baby..sharing is caring..

Melakukan hubungan seksual ketika waktu subur.
Tentukan waktu subur anda.Telur yang matang hidup 24 jam manakala sperma pula hidup 48 hingga 72 jam dalam tubuh wanita.Disarankan melakukan hubungan sebelum saat ovulasi berbanding selepas ovulasi.

Kekerapan Melakukan Hubungan Seksual.
Tidak ada had atau angka yang tepat untuk memastikan berapa kali seorang itu harus melakukan hubungan untuk hamil. Penting untuk melakukan hubungan sekerap mungkin sewaktu waktu subur.

Posisi Hubungan Seksual
Posisi suami di atas mempunyai kemungkinan yang tinggi untuk hamil.Letakkam bantal kecil dibahagian pinggul , memudahkan sperma berenang ke dalam rahim.
Elakkan posisi wanita di atas, duduk atau berdiri. (Hukum graviti)

Bertenang dan Nikmati Proses Hubungan Seksual Anda.
Bertenang, jangan stress. Fokus beb.Wanita yang mencapai tahap orgasme-klimaks lebih mudah hamil.

Jaga Kesihatan Anda
Jangan merokok, pastikan tubuh cukup zat.Jaga berat badan. (jangan terkurang atau lebih dr jisim indeks tubuh yang sepatutnya) Bagi yang lelaki elakkan memakai seluar dalam yang terlalu ketat atau mandi air panas.

Tips nak dapatkan baby..

Tips untuk dapatkan baby..sharing is caring..

Melakukan hubungan seksual ketika waktu subur.
Tentukan waktu subur anda.Telur yang matang hidup 24 jam manakala sperma pula hidup 48 hingga 72 jam dalam tubuh wanita.Disarankan melakukan hubungan sebelum saat ovulasi berbanding selepas ovulasi.

Kekerapan Melakukan Hubungan Seksual.
Tidak ada had atau angka yang tepat untuk memastikan berapa kali seorang itu harus melakukan hubungan untuk hamil. Penting untuk melakukan hubungan sekerap mungkin sewaktu waktu subur.

Posisi Hubungan Seksual
Posisi suami di atas mempunyai kemungkinan yang tinggi untuk hamil.Letakkam bantal kecil dibahagian pinggul , memudahkan sperma berenang ke dalam rahim.
Elakkan posisi wanita di atas, duduk atau berdiri. (Hukum graviti)

Bertenang dan Nikmati Proses Hubungan Seksual Anda.
Bertenang, jangan stress. Fokus beb.Wanita yang mencapai tahap orgasme-klimaks lebih mudah hamil.

Jaga Kesihatan Anda
Jangan merokok, pastikan tubuh cukup zat.Jaga berat badan. (jangan terkurang atau lebih dr jisim indeks tubuh yang sepatutnya) Bagi yang lelaki elakkan memakai seluar dalam yang terlalu ketat atau mandi air panas.

Apa itu morning sickness?

WHAT IS MORNING SICKNESS?

Morning sickness is the nauseated feeling you get during pregnancy and it can be accompanied with vomiting. More than half of all pregnant women experience morning sickness. It usually starts around week 6 of pregnancy, but it can even begin at 4 weeks. It tends to get worse over the next month. For most women it seems to stop around the 13th week of pregnancy but it may continue throughout the whole pregnancy if you’re unfortunate.

WHAT CAN YOU DO?

If morning sickness is bothering you a lot, some simple measures may be enough to help. You should avoid strong smells, eat some crackers before you get out of bed in the morning, eat and drink in small portions throughout the day and take rest. If you have severe case of vomiting, there are safe and effective medications you can take. To be sure, check with your doctor. Some suggest to eat banana to overcome the vomit.

IS IT HARMFUL TO MY BABY?

Morning sickness is not harmful to you or your baby, but if you experience excessive vomiting and you can’t keep any food down, you may have hyperemesis gravidarum. Hyperemesis gravidarum can cause harm to you and your baby if it’s left untreated, due to the lack of nutrients. The most important thing is to inform your doctor when these symptoms appear and discuss possible options for treatment.

Many doctors consider morning sickness as a good sign because it means the placenta is developing well.

Selasa, 15 Mei 2012

Autumnz Marvel Single Breastpump...cons nye..

Alhamdulillah, dah masuk 2 minggu kita mula bekerja, jadual mengepam berjalan seperti biasa..stil mengepam 3 jam sekali. Disebabkan mula menggunakan elektrik breastpump autumnz marvel single ni, lepas 2 minggu baru boleh review pasal kelemahan dia kot.

1. Kena pastikan valve tu terletak sempurna dan botol tu ditutup rapat. Kalau tak memang ada bunyi whizzing dan suction jadi lemah.

2. Sampai satu tahap, air susu tak keluar amik masa sikit bila kita betul-betul nak kosongkan breast. Berbanding pam manual kita boleh kawal dan boleh kosongkan breast dalam masa yang singkat.

Setakat tu je la kelemahan buat masa sekarang ni, kalau ibu-ibu lain ada teknik or nak kongsi pengalaman silalah email saya itadha@yahoo.com

Khamis, 10 Mei 2012

Obsesiku

Dah mula keja hari isnin lepas, dan mulalah rutin baru mengepam susu untuk Marissa. Hari pertama kat ofis hanya mengepam 2kali je, satu masa tengah hari dan satu lagi waktu petang. Sekarang ni masa tidur Marissa hanya feeding 2 kali je jam 3pg dan 6pg. Hari ke2 plak mengepam 3 sesi, sampai kat ofis lebih kurang jam 8.10pg setiap hari. Gunakan peluang tu untuk mengepam susu, sebelum mula keja. Ofis hours 9-6. Satu hari boleh pam kat ofis dalam 12-14oz. Tambahan stok susu yang sedia ada yang dah dipam. Memang risau jugak takut tak cukup. Walaupun anak dah 3, rasanya Marissa ni la kita paling gigih. 

Bila benda baik ni tentu ada banyak halangan. Antaranya ialah kat ofis kita ni disediakan satu je mother's room. Kalau orang lain masuk kita dah tak boleh masuk dah. Sekarang baru lagi dan tak tau jadual mengepam mommy2 lain. Masa mengepam time lunch hour, tu takde orang. Masalahnya bila petang, hadoi sampai 3kali naik kat tingkat tu. Alhamdulillah semangat masih kuat lagi. Nak je kita buat jadual waktu, hehehe..nak ke mommy2 lain tu. Lagipun tak kenal then dari department lain.

Semalam sampai tidur bawak pam susu, sebabnya nak mengepam masa Marissa dah lepas menyusu jam 3pagi tu. Disebabkan ngantuk kejap je, dpt 2oz je. Jadilah tu..Ya Allah semoga berterusan rezeki untuk Marissa.

My healthy, chubby Marissa Nur Iman...

Marissa 2months..

Khamis, 3 Mei 2012

Maternity leave dah nak abis..

Diam tak diam dah dekat 2 bulan dah kita cuti bersalin. Isnin ni plak dah masuk keja. Baby Marissa akan berusia 2 bulan pada 5 Mei ni. Alhamdulillah kita bagi dia fully breastfeed, rasanya sebab kesedaran makin meningkat mengenai kebaikan susu ibu kepada bayi. Saya pasti ramai ibu ibu diluar sana pun gigih untuk menyusukan bayi mereka dengan susu ibu. Dua abang sebelum ni kedua-duanya tak fully breastfeed. Bila dah start keja terus bagi susu formula.

Rezeki Marissa jugak kot. Syukur berat baby masa 7 minggu hari tu 4.58kg. Baru ni pergi One Baby World tuk beli breastpump Marvel Single. Disebabkan nak kerja, manual dah beli sehari lepas Marissa lahir.  Guna jenama Anakku harga RM79.90, cuma tangan lenguh la sikit guna manual ni. Hasil lumayan jugak. Guna manual pump ni kena sabar. Ibu-ibu jangan cepat putus asa. Teknik pun kena betul. 

Anakku Manual Breastpump tengok la hasilnya

Breastpump Marvel Single Autumnz ni memang berbaloi membelinya. Ramai yang kata ia seperti medela FS, tak boleh nak compare sebab kita tak pernah pakai Medela Freestyle. Review menggunakan breastpump ni sangat la mudah dipasang. Bunyi senyap, suction pun ok. Boleh guna bateri jugak. Satu lagi sangat ringan cuma 300gm sahaja. Lebih murah berbanding pam elektrik biasa. Pendek kata sangat puas hati. Hajat dihati nak exclusively breast feed sampai umur Marissa dua tahun, InsyaAllah. Kita pun makan vitamin Shaklee yang trial pack pantang hari tu tak habis lagi. Lepas ni maybe nak cuba ESP ngan Alfalfa plak. Doakan semoga ada rezeki tuk Marissa menyusu sehingga 2 tahun. Ibu-ibu diluar sana kalau dah decide nak bagi susu ibu kepada bayi tanamkan diminda. Mesti positif InsyaAllah rezeki untuk anak itu tetap ada.

Breastpump Marvel Single Autumnz
Sila klik link ini autumnz-marvel-single-elec-breastpump tuk pakej seperti di atas, cuma nipple shield tu saya beli asing.


Khamis, 22 Mac 2012

Welcome My Lil Princess..

Alhamdulillah kita dah selamat melahirkan baby gurl diberi nama Marissa Nur Iman pada tanggal 5 Mac 2012 jam 2400hrs. Berikut rentetan bersalin dari mula masuk hospital sehingga melahirkan:

Jumaat 2 Mac 2012
Rasa contraction berselang 30min skali kol 12pm. Masa ni masih kat ofis lagi, suma member dok kalut. Tengok muka agak pucat.  Nak kena gi hospital ke? Call huby katanya nak gi sembahyang Jumaat dulu lepas tu baru nak datang ambik. Ingat nak gi check dulu kat hospital. Just inform boss tak sihat and nak kena amik MC. Tunggu huby tak sampai-sampai jam dah kol 3.30pm. Huby sampai kol 3.45pm, inform huby balik umah dulu amik beg, just incase kena tahan kat wad. Sempat mandi nak segarkan badan. Sampai hospital jam 5.15pm. Doktor check bukaan dah 2cm. Kena tahan di wad, masa ni baru 36wks 3days. Doktor cakap disebabkan pre-term kena tunggu sehingga bukaan 4cm, dorang takkan force labour.

Sabtu 3 Mac 2012
Doktor check bukaan baru 3cm. Still happy walking, sakit contraction irregular. Tak sakit sangat, nak mintak discaj doktor tak bagi. Dan cakap kat doktor rumah just 10min je dari hospital. Petang masa huby and anak2 melawat terdengar jeritan kat bilik sebelah. Sakit! Sakit! Adoi rasa ngeri je...huby terkedu. Cakap kat huby sakit bersalin tu memang sakit tapi kena doa kat Allah, zikir tak putus2.

Ahad 4 Mac 2012
Bukaan masih 3cm. Still contraction irregular.

Isnin 5 Mac 2012
Kol 3pg contraction setiap 5 min, bukaan baru 4cm..ditolak ke LR. Masuk drip, doktor bg review another 4hrs. Bukaan still the same, doktor tak pecahkan ketuban. Naik semula ke waiting ward. Masih leh berjalan-jalan. Kakak-kakak nurse cakap tak sakit ke dik, rasa sakit ckit2 je. Frust jgak tunggu agak lama plak tuk kelahiran kali ni. Disebabkan pre-term dan doktor suh tunggu. Katanya even 1day pun dikira takut paru-paru baby tak matang. Tapi saya dah bosan kat hospital ni. 8am doktor round, kebetulan doktor yang admit saya ari tu. Dia kata kalau tak deliver jgak esok kena IOL. Maksudnya induce, disebabkan fetal weight suma ok tak pelu nak tahan saya lama-lama. Kol 10.45pm contraction every 3min, check bukaan masih 4cm. Nurse2 suh doktor tu anta kat LR. Kol 11 lebih tolak ke LR. Sementara tunggu dorang buat admission, saya dah disuruh baring. Kol 11.25 doktor datang check bukaan dah 6cm, doktor tu pecahkan air ketuban. Contraction makin kuat, doktor tanya nak ubat tahan sakit tak. Saya kata tak nak just nak amik gas je. Mulanya ada sorang doktor pelatih tunggu saya. Pas tu dia hilang time tu contraction dah makin kuat. Saya terasa nak meneran. Saya capai alat tuk panggil tu and saya tekan. Nurse datang dia check baby head dah ckit lg nak kuar. Dia kata kalau nak teran teran je dia ada. Pas tu contraction datang cuba teran, tapi tk kua jgak. After 3rd contraction saya teran hampir 3-4kali push baby head dah kuar sharp 2400hrs. Leh dengar baby nangis dan doktor suh relax. Lepas tu doktor suh teran skali lagi tuk kuakan bahu baby. Baby dah pun kua sepenuhnya. pas tu proses kuarkan uri plak. Doktor masukkan satu alat dan tarik uri keluar. Check koyakan kat dalam tak de koyak cuma kat kulit luar sahaja. Doktor kata hanya 2 sticht. Amik gas lagi sebab sticht tu terasa sangat even dah dibius. Doktor pun cakap kalau kulit even bius memang akan rasa sakit. Lepas dijahit doktor kata review another 1hr. pas 1hour check rahim, check jahitan suma ok. Akan dipindahkan kat post-natal ward.

A few hrs after dilahirkan..

Lps 12 jam dilahirkan, nak discaj dah..

Isnin, 23 Januari 2012

Visiting Muhaimin Fikri School..

Last Wednesday pergi visiting Fikri punye kindy, kalau dengar dari mulu babysitter memang banyak yang cikgu dia kompelinkan. Macam-macam hal la, kasar la, kuat merajuk la..and me as a mom kalau bleh nak dengar dari mulut cikgu tu sendiri. Fikri anak ke-2 yang baru berumur 4 tahun lebih, masuk sekolah ni benda baru bagi dia. Jadi bagi kita memang dia tak de pendedahan bersekolah tu macam mana. 

Sampai kat sekolah takde sorang pun cikgu tunggu kat bawah. Last time hantar abang Irfan (my eldest) kat Smart Reader Kids, memang hari-hari cikgu dia sambut kat bawah. Kita puji Smart Reader Kids sebab cikgu-cikgu memang best dan terbaik. Abang Irfan masuk sekolah pun umur dia 5 tahun dan lepas 3 bulan dia dah pandai membaca.

Berbalik pada crita si Fikri ni kita naik sendiri dan hantar dia dengan cikgu, tanya mana guru kelas dia. Cikgu kat depan tu cakap dalam kelas. Kita hantar sendiri dia kat cikgu dia. Selepas perkenalkan diri, kita pun mula tanya cikgu macam mana progress dia kat sekolah. Mulanya cikgu tu cakap dia ok, boleh bergaul tapi agak kasar. Dan ramai kanak-kanak kat situ mungkin tak biasa dengan pergaulan begitu. Bila kita cakap cikgu kena tegas, cikgu tu jawab kalau saya bertegas/tinggi suara dia akan menangis atau merajuk. Tapi senang dipujuk. Sebagai seorang mak kita tahu character dia macam mana, kena main dengan psikology sikit anak-anak ni. Kalau nak menegur pun kena ada skill, tak leh la main boh jer..

Bab menulis plak cikgu tu cakap ada masanya dia akan rasa bosan bila benda tu susah dia tak nak buat dan give up. Yes we are doing our best to teach him also at home. Sekarang ni masa terluang kita akan pastikan dia at least menconteng buku-buku pre-school yang kita orang beli. Melatih menulis kan. Kalau zaman kita dulu rasanya darjah satu baru buat benda-benda gitu. Sekarang silibus belajar pun dah advance.

Bab membaca, Iqra' sumanya ok..sebab dia balik memang dia baca apa yang dia belajar, baik menyanyi ke ABC ke memang dia akan ulang balik kat umah. Satu yang kita rasa tak dapat terima bila cikgu tu cakap dia bahasakan dirinya "AKU", cikgu tu boleh cakap saya faham dia asal Sarawak dan guna perkataan AKU tu dirumah. Oppps cikgu, anak saya tak pakai pun bahasa AKU tu kat rumah. Kat rumah kita guna panggilan adik, mak, ayah dan abang. Ada gak sesekali kamek dan kitak. Cikgu tu terus diam. Hmmm balik tu crita kat Mr MA, then dia tanya kita balik how? Kita cakap ni permulaan bagi dia, mesti dia rasa banyak restriction kat skolah, sekarang kena bagi sokongan supaya dia rasa sekolah tu menyeronokkan. Alhamdulillah setakat ni dia takde la buat hal tak nak kesekolah. Kalau kejut pagi tu memang dia kata dia penat ye la, nak bangun pagi tu kan susah. Tapi apapun bila pujuk dia ok balik.

Selasa, 17 Januari 2012

Baby 3d/4d scan

Lama sungguh tak menghapdate blog ni. So sorry, idea tu memang banyak tapi kekadang ada je yang menghalang untuk meneruskan niat berblog ni.

Ahad lepas kita buat appointment untuk buat 3d/4d scan ni. Kita dapat info sanographer ni thru fb and sorang kawan dah pernah buat ngan dia. Dia ni freelance, memang tak tetap tempat dia kat mana. Malas nak cerita panjang korang tengok sendiri la hasilnya yer..Kos RM100 je siap ngan cd..memang berbaloi.

video

Selasa, 10 Januari 2012

Tips Mengandung: Posisi Ketika Tidur

TIPS: Ketika mengandung trimester 2 & 3 tidak digalakkan tidur terlentang ini boleh menyebabkan tekanan kepada pembuluh darah. Seeloknya tidur mengiring ke kiri atau ke kanan.



Ahad, 1 Januari 2012

Welcome 2012!

Selamat tahun baru suma..tahun baru azam baru? Or tahun baru azam tahun sudah jugak? Hehehehe..apapun kita doakan supaya tahun baru 2012 ni tubuh yang sihat untuk kerja lebih kuat lagi. Mempertingkatkan amal ibadat..InsyaAllah. Doakan yang terbaik..bulan Mac nanti ada baby baru doakan sumanya berjalan lancar dan Allah memudahkan proses bersalin itu nanti.

Wrap up untuk 2011, tahun yang meninggalkan banyak kenangan, suka duka perjalanan hidup bergelar insan. Alhamdulillah masih diberi peluang untuk bernafas dibumi Allah ini. Tuk suma semoga apa yang dikecapi atau apa jua yang berlaku di tahun 2011 memberikan kita pengalaman yang berguna untuk memperbaiki diri. InsyaAllah..

Selamat Tahun Baru 2012!