Selasa, 14 Oktober 2014

Tips: Berhenti kerja dan menjadi surirumah

Ada kawan-kawan yang berkerjaya menyatakan hasrat nak berhenti kerja, tapi tidak dapat melakukannya kerana takut dan tak pasti tindakan yang di buat itu betul atau tidak..aku takde tips khas nak dikongsikan semuanya bergantung kepada keadaan semasa anda...cuma boleh share apa yang aku tempuhi sendiri:

1. Pastikan tak de hutang-hutang belajar, hutang kereta, hutang kad kredit dan segala hutang yang boleh membebankan.

2. Pastikan simpanan anda menyamai 3 bulan gaji. (perlu untuk waktu kecemasan)

3. Pastikan ada plan sendiri nak meniaga ke ape ke (kalau rasa nak membantu keluarga, kalau suami mampu tanggung semua duduk goyang kaki takpe...aku dah biasa pegang duit dan aku suka niaga jadi boleh cuba bisnes kecil-kecilan dulu)

4. Pastikan anda tahu kedudukan kewangan suami, bukan mintak payslip tiap bulan ye...asalkan dia boleh tanggung semua keperluan keluarga, makan minum yang asas tu sudah memadai..jangan mintak lebih2 plak..kesian huby plak stress nanti..."keperluan bukan kehendak tau"

Tu je nak tulis...kalo ada yang nak tambah pun di alu-alukan..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan