Isnin, 23 Julai 2012

Resepi: Kek Lumut

Sarawak memang terkenal dengan kek lapis nye..kalo dulu time raya masa kecik-kecik mak akan masak kek kukus je. Takde nye kek lapis, cos masa tu tak mampu nak pakai oven elektrik cam sekarang ni. Ada pun oven yang guna dapur gas tu. Jenis yang bulat, terkenang plak nostalgia lama. Tapi masa tu raya sungguh meriah.  Sekarang kurang meriah mungkin sebab kita ni dah dewasa kot. Hari ni kita share kat suma one of my favrit kek kukus. 

     KEK LUMUT

     BHN2 NYA:   
                                                                                                             
     16OZ MENTEGA
     2 GLS GULA
     10 BIJI TELUR
     2 GELAS TEPUNG
     1 BUNGKUS KECIL HORLICK
     1 TIN KECIL SUSU MANIS
     1 BOTOL PERASA PANDAN PASTE
     SEDIKIT ESEN VANILLA

     CARA MEMBUATNYA:

1.        PUKUL GULA DAN MENTEGA SAMPAI KEMBANG.
2.        MASUKKAN TELUR SATU PERSATU, DAN PUKUL HIGGA SEBATI.
3.        MASUKKAN SUSU MANIS, TEPUNG, HORLICKS DAN GAUL SEBATI.
4.        MASUKKAN PANDAN PASTE DAN SEDIKIT ESEN VANILLA.
5.        KUKUS SELAMA 3 – 4 JAM.

Ringkas dan mudah je kan, apa lagi jangan lupa mencuba. Kalau nak cuba dulu, boleh la wat setengah adunan. Maksudnya bahan2 suma anda bahagi la dua. Weekend ni nanti nak buat kek lumut ni, nanti saya uploadkan photo ye..

Ingin bertukar-tukar resepi dengan saya sila email itadha@yahoo.com. Bila dah cuba nanti, jangan lupa komen tau.

2 ulasan:

  1. Bah, ney gambar tek? haha lapar weh. Selamat Berpuasa!

    BalasPadam
  2. aoklah gambar kek xda kah? hehehe.. guwau jak :P

    BalasPadam